DELBERT McCLINTON AND SELF-MADE MEN + DANA – TALL, DARK, & HANDSOME

Als je onder muzikanten zou navragen wie ze als één van de meest leidinggevende figuren in de hedendaagse bluesrockwereld beschouwen, dan krijg je in de meeste gevallen gegarandeerd de naam van Delbert McClinton als antwoord. Hij is een 78-jarige singer-songwriter, gitarist, pianist en mondharmonicaspeler die al in 1957 voor het eerst op een podium stond en dat anno 2019 nog steeds met volle overgave en passie doet.

Gedurende zijn lange loopbaan mocht hij drie keer een ‘Grammy Award’ gaan afhalen en werd hij zeven keer voor die award genomineerd. In 2011 kreeg hij dan ook een welverdiende opname in de ‘Texas Heritage Songwriters Hall Of Fame’ omdat hij in 1940 geboren werd in Lubbock, Texas, een plaats die in ieders herinneringen geborgen blijft als woonplaats van grote artiesten als Buddy Holly, Joe Ely, Butch Hancock, Jimmie Dale Gilmore, Lloyd Maines en Natalie Maines van ‘Dixie Chicks’.

Delbert McClinton schreef ook hitsongs voor andere artiesten zoals voor Emmylou Harris die in 1978 een nummer 1-notering scoorde met zijn “Two More Bottles Of Wine” en Etta James nam twee liedjes van hem op voor haar album “Let’s Roll” uit 2003. Ook Waylon Jennings, Vince Gill, Garth Brooks en Buddy Guy namen ooit een song van hem op. Zelf haalde Delbert McClinton twee keer de top van de charts met duetten: het eerste met Bonnie Raitt in “Good Man, Good Woman” in 1991 en het jaar nadien met Tanya Tucker in de song “Tell Me About It”.

In 2017 verscheen zijn laatste album “Prick Of The Litter” dat nu een vervolg heeft gekregen met een nieuwe veertien nummers tellende plaat die “Tall, Dark, & Handsome” als titel kreeg en die samen met zijn begeleidingsband ‘Self-Made Men + Dana’ werd opgenomen. Die band bestaat uit saxofoniste Dana Robbins, drummer Jack Bruno, bassist Mike Joyce, gitaristen Bob Britt en James Pennebaker, keyboardsspelers Kevin McKendree en Dennis Wage en trompettist Quentin Ware.

De voornamelijk bluesy nummers werden allemaal door Delbert McClinton zelf of met de hulp van co-componisten geschreven. Ondanks zijn al wat gevorderde leeftijd swingt hij als in zijn allerbeste dagen en zijn piano- en mondharmonicaspel zijn ook nog steeds uitstekend. Openingstrack “Mr. Smith” is een karakteristiek big band-nummer en er is iets serieus fout met u als u kunt blijven stilzetten bij het daaropvolgende “If I Hock My Guitar” en het jazzy “No Chicken On The Bone”.

De opzwepende Tex-Mex-sound van het nummer “Gone To Mexico” is overheerlijk en het op de video in een live gebrachte uitvoering te bewonderen “Lulu’s Back In Town” is een schoolvoorbeeld van hoe jazz en blues harmonieus in elkaar kunnen blenden. New Orleans-bluesmuziek bepaalt de sound van het honky-tonk pianonummer “Down In The Mouth” en het swingende “A Fool Like Me” en het in een rokerige jazzclub thuishorende “Any Other Way” vormt daarna een zoveelste hoogtepunt op dit album.

“Tall, Dark, & Handsome” is de 26e studioplaat van Delbert McClinton en als nooit tevoren etaleert hij op dit album nog maar eens zijn immens grote songschrijverscapaciteiten, net als de continu groeiende kwaliteiten van zijn begeleidingsband en de avontuurlijke en dynamische energie van zijn gesmaakte live-optredens. Van zo’n artiest zou je sowieso willen dat hij eeuwig muziek kan blijven maken en zo plezier en genot mag blijven verschaffen aan zijn vele fans.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Hot Shot Records / Thirty Tigers

video